Să aveţi gust!

 

„Voi sunteţi sarea pământului. Dar dacă sarea îşi pierde gustul, prin ce îşi va căpăta iarăşi puterea de a săra? Atunci nu mai este buna la nimic decât să fie lepădată afară şi călcată în picioare de oameni” Matei 5,13

Mă întrebam de ce alege Isus să le spună celor care vor să-L urmeze că ei sunt sare. Cu puţine zile înainte de Crăciun nepoţica mea a fost dusă în spital. Nu mai mâncase de trei zile şi vărsase întruna. Primul lucru pe care l-au făcut medicii a fost să-i pună grăbiţi o perfuzie şi să-i administreze astfel sare. Deci de asta avem nevoie să ne revenim, ăsta e primul lucru care ne este oferit! Când un grup de oameni e fără nici o valoare, fără nici un orizont, stăpânit doar de pofte, cu zile întregi în care nu şi-au hrănit sufletul are nevoie de o doză de sare. Voi sunteţi sarea!

Dintre toate substanţele existente în sol sarea îi este cea mai utilă omului. Poate trăi fără aur, fără petrol, fără diamante, dar nu şi fără sare.

Căutând mai multe despre sare am găsit şi unele lucruri drăguţe. De exemplu, pe vremea lui Isus soldaţii romani erau plătiţi în sare. În unele cazuri o parte din suma care li se acorda viza achiziţia de sare. De aici derivă şi termenul actual de salariu. Parcă sună altfel „voi sunteţi sarea” în condiţiile astea, nu? Evreii trăiau în acea vreme înconjuraţi de romani, în mare parte soldaţi, oameni respectaţi în societate, unul din elementele importante ale vieţii acestora fiind sarea. Astăzi poate ne e mai uşor să ne gândim la avocaţi de exemplu şi la nişte onorarii de mii de euro. Voi sunteţi acele mii de euro, lucrul cu adevărat valoros!

Cei care aveţi rude la ţară probabil ştiţi mai multe despre cât de apreciată este sarea. Nici un mamifer nu poate trăi fără sare. În curtea oricărui ţăran se găseşte un bulgăre de sare. Când se întorc vacile de la păscut ling bolovanul de sare. Când pleacă în transhumanţă cu oile, la iernat, ciobanii transportă pe măgăruşi sare să le ajungă animalelor până-n primăvară. Pădurarii organizează sărării în păduri, ca să nu moară animalele ocrotite. Lipsa acesteia din mâncarea animalelor încetineşte creşterea şi dezvoltarea acestuia, îi reduce fecunditatea şi le înrăutăţeşte sănătatea. Ele devin apatice, au părul zburlit, slăbesc, iar la tineret apar tulburări la ochi; absenţa pe o durată mai mare a sării din hrana animalelor duce la moartea lor. Voi sunteţi sarea. Parcă e altfel, nu? Voi sunteţi acel lucru fără de care lumea ar muri. Duceţi cu voi o mare comoară!

Faptul că civilizaţia s-a dezvoltat în Europa are la bază şi prezenţa unor importante zăcăminte de sare aici. În decursul vremurilor a existat un singur război declanşat de dreptul de proprietate asupra unui teren bogat în multe zăcăminte de săruri. Războiul, cunoscut sub denumirea de Războiul Saltpetrului de Chile, a avut loc între Bolivia şi Peru în 1879 – 1883, cand Chile a câştigat in cea mai mare parte Atacama Altiplano şi Bolivia a pierdut accesul la Pacific. În unele state din Africa la nuntă trebuia să aduci o zestre constituită din 13 castroane de sare. Este interesant ce efect are asupra organismului uman sarea. Medicii vorbesc despre o femeie care a exclus complet sarea din alimentaţie. Rezultatul? La 35 de ani arăta ca la 70. Deci, dacă v-aţi uitat în oglindă şi vi se pare că pielea încă e destul de întinsă, ba chiar că sunteţi frumoşi acest lucru se datorează în mare măsură sării. Voi sunteţi sarea! Voi faceţi ca lumea, ca pământul să fie mai frumos!

Metalele nobile sunt rafinate apelând la sare. Actualmente este folosită în producţia săpunurilor(suntem curaţi tot datorită sării), în tăbăcărie şi în industria chimică. Sarea conservă. Îmbălsămarea realizată de egipteni cuprindea şi o baie în sare. Alimentele pot fi păstrate apelând la sare. Lucrurile rezistă pentru că există sare. Pentru că l-aţi ales pe Isus lumea se păstrează. Lucrurile nu se strică atunci când sunt sărate. Ştiţi fiecare ce înseamnă un aliment stricat. Strică şi alimentele din preajma sa. Aşa e păcatul. Strică. Voi sunteţi sarea, antidotul!

„Toate darurile tale de mâncare să le sărezi cu sare; să nu laşi să lipsească niciodată de pe darurile tale de mâncare sarea, care este semnul legământului Dumnezeului tău; la toate darurile tale de mâncare să aduci sare” Levitic 2,13. Cel de al doilea templu avea la nord o cameră a sării, pentru jertfele altarului. Voi sunteţi sarea, semnul legământului Dumnezeului tău!
Fără sare creştinul este o mâncare insipidă. A fi sare în mijlocul omenirii înseamnă a păzi lumea de toate tendinţele distructive şi coruptive de care este ameninţată. Sarea este imperceptibilă. Se topeşte în mâncăruri şi se confundă cu ele. Cufundat şi confundat cu familia umană, creştinul este cel care îi dă sensul şi „gustul” lui Hristos, direcţia şi orientarea în drumul pe care îl parcurge. Voi sunteţi sarea!

„Să aveţi sare în voi înşivă şi să trăiţi în pace unii cu alţii” Marcu 9,50

„Vorbirea voastră să fie totdeauna cu har, dreasă cu sare, ca să ştiţi cum trebuie să răspundeţi fiecăruia” Coloseni 4,6

 

Multe dintre aceste informatii pot fi gasite pe wikipedia. Altele, intr-o Enciclopedie care contine doar lucruri cu adevarat importante: Biblia.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s