Puţin mai drepţi

Nu există multe dubii legate de faptul că, cu cât pui mai mult în practică tot ce spune Isus în lista de Fericiri devii un om mai bun. Am putea începe prin a fi înfometaţi şi însetaţi.

“Ferice de cei flămânzi şi însetaţi după dreptate, căci ei vor fi săturaţi!” Matei 5,6

 Poate nu mulţi dintre noi ştiu ce înseamnă cu adevărat să-ţi fie foame, să flămânzeşti. O pătură destul de largă din persoanele din Israel, de pe vremea în care predica Isus cunoşteau bine acest sentiment. Încercaţi să nu mâncaţi nimic timp de o săptămână. Vă veţi da astfel seama ce înseamnă să-ţi doreşti cu adevărat ceva.

Statistic, astăzi, peste un miliard de oameni suferă de foame, a şasea partea din planetă. Mult mai mult decât întreaga populaţia a SUA, Canada şi UE. Jumătate din aceste persoane trăiesc în Asia. În aceste ţări 146 de milioane de copii au probleme grave cu alimentaţia din lipsa hrănii. La fiecare şase secunde, unul din aceşti copii moare.

Unora le e cu adevărat foame. România are şi ea problemele ei cu sărăcia, dar îi e greu chiar şi aşa să se compare cu starea din Calcutta. Pentru fiecare persoană care trăieşte în acest oraş indian există opt şobolani. Mulţi dintre copiii mici, uneori chiar nou-născuţi sunt supuşi unor tratamente groaznice. De multe ori le sunt provocate răni intenţionat sau li se amputează un membru. Asta pentru a putea ieşi în stradă şi să cerşească şi astfel poate să supravieţuiască. Lor le e cu adevărat foame. Probabil mai degrabă la acest tip de foame se referă Isus. La cea care te face să dai orice pentru a o potoli.

Aşa Îşi doreşte Dumnezeu să ne dorim dreptatea. La fel cum cei din Calcutta îşi doresc o masă caldă. Trebuie să flămânzim aşa de dorinţa de a fi drepţi în faţa lui Dumnezeu.

Gândiţi-vă puţin la un copil mic înfometat. Vrea lapte. Plânge, ţipă, strigă din toţi rărunchii. Nu se opreşte până nu primeşte ce vrea. Ce ar fi săţipăm şi noi aşa după dreptate?

De foarte multe ori, însă, noi folosim relaţia cu Dumnezeu aşa cum folosim o umbrelă. Alergăm spre ea, o utilizăm de câte ori e vreme urâtă în viaţa noastră. Apoi, când dă soarele, aruncăm umbrela undeva într-un dulap. Ne simţim poate în siguranţă ştiind că umbrela e undeva acolo. Apoi, când e iar vreme urâtă alergă iar după ea.

Iată, Dumnezeu, spune că vrea să fim flămânzi după El, după a fi aşa cum vrea El, drepţi! În cele din urmă fiecare dintre noi flămânzim din punct de vedere spiritual, fiecare căutăm ceva să ne potolim stomacul din suflet. Căutăm după orice colţ de bloc, şi înhăţăm orice porţie de shaorma care ne pică în mâini, de multe ori de cea mai proastă calitate. De foarte multe ori luăm drept mâncare ceea ce nu e mâncare, ceva ce nu ne hrăneşte ci doar ne face stomacul să nu mai strige. Luăm câte o masă copioasă de amuzament, ne îngropăm în diverse pasiuni, călătorim, citim, căutăm.

Suntem de prea multe ori atât de flămânzi şi apelăm la orice mâncare nesănătoasă doar pentru că e varianta cea mai uşoară, că e felul de mâncare cel mai rapid de gătit. De multe ori, ajungem ca după astfel de mese să ne fie rău. Şi spiritual, şi fizic.

 “Căci poporul Meu a săvârşit un îndoit păcat: M-au părăsit pe Mine, Izvorul apelor vii, şi şi-au săpat puţuri, puţuri crăpate care nu ţin apă” Ieremia 2,13

 Când Îl descoperim pe Dumnezeu poate obişnuim să mergem des înspre El şi să luăm de acolo hrana de care avem nevoie. Mergem atunci şi bem din apa vie. Dar, pe parcurs, începem să uităm. Ni se pare că e prea departe, că pentru ea trebuie să depunem prea multă energie. Ce-ar fi să ne creem noi sisteme proprii de alimentare cu apă?

Începem aşadar să căutăm fericirea, bucuria, în alt loc, în alte zone. Nu e surprinzător faptul că nu prea putem să găsim lucrurile după care suntem însetaţi în alte părţi decât la El, nu? Locurile în care mergem sunt crăpate, sparte, apa pe care o găsim acolo se scurge, ţi-e greu să te saturi.

 “Cum doreşte un cerb izvoarele de apă, aşa Te doreşte sufletul meu pe Tine, Dumnezeule! Sufletul meu însetează după Dumnezeu, după Dumnezeul cel Viu” Psalm 42,1-2

 Asta e poate o atitudine de care avem mare nevoie. Trebuie să ne uităm adânc în sufletul nostru şi să realizăm că e atât de însetat de ceea ce doar Dumnezeu îi poate da! Poţi să te îndopi cu orice, dar doar de un lucru ai cu adevărat nevoie.

 Să fim drepţi. Dar faţă de cine? Doi hoţi au primit un pont minunat. Casa unui avocat celebru va fi goală câteva zile. E plină de bani şi de lucruri şi uşor de spart. Fac împreună un plan, merg şi sparg casa. Nu sunt prinşi. Ajung acasă amândoi mândri de prada lor. Împart totul frăţeşte. Banii, bunurile electronice, bijuteriile. Nici unul dintre ei nu este înşelat. Sunt drepţi. Unul faţă de celălat. Se respectă. Dar sunt ei cu adevărat drepţi în faţa ta? Dar în faţa lui Dumnezeu?

Să ne dorim să fim drepţi înseamnă să vrem cu tot dinadinsul să facem lucrurile într-un mod corect. Dar mereu, trebuie să începem prin a fi drepţi faţă de Dumnezeu. Doar aşa pot fi drept şi cu alţi oameni. Dacă hoţii ar fi vrut să fie la fel de drepţi şi faţă de Dumnezeu cum au fost unul faţă de altul?

 „Căci vă spun că, dacă dreptatea voastră nu va întrece dreptatea cărturarilor şi a fariseilor, cu niciun chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor” Matei 5,20

 Fariseii au fost la vremea lor nişte persoane drepte în faţa legii. Au fost drepţi şi în faţa oamenilor. Puţini aveau ce să le reproşeze. Dar au fost drepţi şi înaintea lui Dumnezeu? Au ajuns în acele puncte în care mergeau în sinagogi să-L slăvească pe Dumnezeu, dar nu-L slăveau, mergeau pe uliţe şi serveau, căutau să fie utili, dar inima lor nu era o inimă care să servască, învăţau zi de zi pe cei din jur legea, dar de cele mai multe ori de-abia o înţelegau ei.

Isus spune că dacă vom ajunge să fim ca ei nu va fi suficient. Să fii drept în faţa lui Dumnezeu e mai degrabă ceva ce are legătură cu inima. Când cauţi să vezi care e inima lui Dumnezeu şi o înţelegi vei face şi tu cu toată inima ta voia Lui. Nu vei veni duminicile în biserică pentru că ştii că aşa trebuie ci pentru că asta vrei cu adevărat, pentru că nu există ceva ce ţia-i dori mai mult decât să fii împreună cu alţi oameni şi să-L slăveşti pe El. Vei refuza păcatul nu pentru că ai auzit că aşa se cuvine ci pentru că vrei să faci lucrul ăsta pentru El, ştiind cine e El şi care e raportul Lui cu tine.

Amintiţi-vă de relaţia cu părinţii. Când eram mici fiecare era pus să facă diverse lucruri, de cele mai multe ori să aibă grijă de curăţenia din cameră. Când ni se impunea acest lucru, mergeam în cameră, dar după cinci minute, de cele mai multe ori eram tot acolo fără ca prea multe lucruri să se fi schimbat cu adevărat. Simţeam că ni s-a cerut cel mai greu lucru de pe această lume, că întregul pământ a fost aşezat pe umerii noştri. Mai mişcam poate ceva îngânând vorbe la supărare odată ce părinţii mai ne ameninţau, poate. Dar, poate, au fost şi momente în care v-aţi dorit să vă faceţi fericiţi părinţii. Au fost probabil zile în care v-aţi dorit să faceţi ceva pentru ei, pentru a-i vedea zâmbind, mândri de voi. Curăţenia din cameră era exemplară, după eforturi pe măsură şi imediat ce apăreau părinţii pe uşă îi târâiam de mânuţă să vadă realizarea noastră. Eram plini de bucurie făcând asta pentru că ne-am dorit să facem asta, pentru că inima noastră a dorit să le facă lor plăcere.

Nu suntem prea diferiţi în relaţia cu Dumnezeu. Când vrem cu adevărat să-I fim pe plac atunci suntem drepţi faţă de El. Când ajungem în acest punct putem fi cu adevărat drepţi şi cu alţii din jurul nostru.

Biblia ne cheamă să ne iubim, să facem asta nu doar prin cuvinte, ne cheamă, în cele din urmă, să fim drepţi unii faţă de alţii. Putem face asta mergând iar spre El cu pasiunea de la început. El are mereu mâncarea potrivită.

 “Voi toţi cei însetaţi, veniţi la ape, chiar şi cel ce n-are bani! Veniţi şi cumpăraţi bucate, veniţi şi cumpăraţi vin şi lapte fără bani şi fără plată! De ce cântăriţi argint pentru un lucru care nu hrăneşte? De ce vă daţi câştigul muncii pentru ceva care nu satură? Ascultaţi-Mă, dar, şi veti mânca ce este bun, şi sufletul vostru se va desfăta cu bucate gustoase” Isaia 55,1-2

 Poftă bună!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s