Comoara ta

„Nu vă strângeţi comori pe pământ, unde le mănâncă moliile şi rugina şi unde le sapă şi le fură hoţii; ci strângeţi-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile şi rugina şi unde hoţii nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastra” Matei 6,19,21

Imaginaţi-vă că sunteţi una din persoanele de pe munte, cineva din audienţa lui Isus şi că El ar veni la tine şi ţi-ar adresa aceste cuvinte! Se uită ţintă în ochii tăi, spune aceste propoziţii şi se opreşte. Ce ai face tu? Poate în cap s-ar contura un semn de întrebare. Isus doar spune nişte lucruri. Nu întreabă nimic. Dar dacă raportezi la tine aceste cuvinte sigur e o întrebare care nu-ţi va da pace. Care e comoara mea? Ce are valoare pentru mine? Ca şi creştini nu putem merge mai departe fără a răspunde la această ăntrebare. Isus a avut acest talent de a predica în aşa fel ăncât oamenii să ajungă să ia mesajul său personal, să ajungă să le taie inima. Poate nu e o întrebare care să te macine mult. Poate imediat în cap găseşti şi răspunsul. Spui că Dumnezeu e comoara ta şi ai uitat totul. Aceasta e, însă, o întrebare asupra căreia e bine să meditezi mai des, să poposeşti asupra ei mai mult. Nu fiecare dintre noi avem sute de proprietăţi, dar fiecare dintre noi avem comori. Şi, de multe ori, lucrurile care au cu adevărat valoare pentru noi nu sunt nici măcar lucruri vizibile. În Biblie întâlnim multe personaje foarte bogate: Avraam, Iov, David, Solomon. Dar toţi ceilalţi au avut şi ei comoara lor. E bine să cauţi cu atenţie şi să vezi care e cu adevărat comoara ta.

„din prisosul inimii vorbeşte gura” Matei 12,34

Care e subiectul despre care vorbeşti cel mai mult? Dacă aş fi un jucător de foltbal profesionist poate m-aş înconjura de oameni care să vorbească doar despre fotbal. Când eşti student şi eşti pasionat de studiile pe care le faci vorbeşti doar despre ele. Tu despre ce vorbeşti? Vorbeşti despre Dumnezeu, despre Isus, despre Cruce, despre oamenii alături de care Îl slăveşti pe El? Sunt aceste subiecte populare în converaţiile tale? Sau discuţi doar despre job, despre problemele de acolo sau doar despre o pasiune sau alta? De cele mai multe ori nişte discuţii cu diverşi oameni pot arăta destul de clar ce e cu adevărat important pentru ei.

Poţi, de asemenea, să vezi ce e cu adevărat important pentru tine uitându-te unde petreci cel mai mult timp. Să nu vorbim aici despre job. Fiecare avem sau ar trebui să avem şi un timp după job. Ce faci atunci? Te întinzi leneş pe o canapea în faţa televizorului? Suni pe cineva, ajuţi pe cineva, vorbeşti, discuţi despre Dumnezeu? Cât timp petreci cu Dumnezeu? Ce faci cu timpul asupra căruia ai control arată iar ce e valoros pentru tine. Să zicem că eşti pasionat de fotbal. Zi de zi vrei să joci şi mergi undeva şi reuşeşti asta. Da, vii şi la biserică când oamenii se strâng acolo, pari un om devotat şi grupului din care faci parte. Dar dacă ai trage o linie şi ai vedea cum ţi-ai împărţit timpul nu ai putea oare spune destul de simplu ce e cu adevărat important pentru tine? Poţi de asemenea vedea ce are valoare în inima ta privind spre lucrurile după care alergi, gândindu-te la lucrurile care te fac să te îngrijorezi.

Isus vorbeşte despre molii deoarece o perioadă de timp hainele erau considerate foarte valoroase şi erau chiar un etalon. Acestea, aurul şi argintul. Isus spune că toate pot fi oricând mâncate de molii sau de rugină. Aceste lucruri, însă, ne pot atrage prea mult, în dauna lucrurilor cu adevărat importante, în dauna lui Dumnezeu. Cerul e singurul loc din lume în care se merită să investeşti. Isus insistă că nu poţi strânge comori în două locuri simultan.

„Dacă deci aţi înviat împreună cu Hristos, să umblaţi după lucrurile de sus, unde Hristos şade la dreapta lui Dumnezeu. Gândiţi-vă la lucrurile de sus, nu la cele de pe pământ. Căci voi aţi murit, şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos în Dumnezeu. Când Se va arăta Hristos, viaţa voastră, atunci vă veţi arăta şi voi împreună cu El în slavă” Coloseni 3,1-4

Gândiţi-vă la lucrurile de sus! Nu vă consumaţi atât cu tot ce e în lumea asta! Gândiţi-vă mai mult la cer! Poate e un moment în viaţa ta în care iei o decizie foarte importantă: aceea de a investi pentru Dumnezeu, de a te interesa doar de lucrurile cu adevărat importante. Alegi un drum. Dar foarte mulţi oameni din jurul tău merg în direcţii diferite. Puţini sunt pe aceeşi cale cu tine. Poate mulţi, apropiaţi ai tăi te întreabă unde mergi. Şi te întorci puţin şi încă puţin până ajungi să-ţi pierzi direcţia. Inima noastră e atrasă de lucruri mărunte, efemere, puţin importante din lume.

„Unul din mulţime a zis lui Isus: „Învăţătorule, spune fratelui meu să împartă cu mine moştenirea noastră.” „Omule”, i-a răspuns Isus, „cine M-a pus pe Mine judecător sau împărţitor peste voi?” Apoi le-a zis: „Vedeţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui.” Şi le-a spus pilda aceasta: „Ţarina unui om bogat rodise mult. Şi el se gândea în sine şi zicea: „Ce voi face? Fiindcă nu mai am loc unde să-mi strâng roadele.” „Iată”, a zis el, „ce voi face: îmi voi strica grânarele şi voi zidi altele mai mari; acolo voi strânge toate roadele şi toate bunătăţile mele; şi voi zice sufletului meu: „Suflete, ai multe bunătăţi strânse pentru mulţi ani; odihneşte-te, mănâncă, bea şi înveseleşte-te!” Dar Dumnezeu i-a zis: „Nebunule! Chiar în noaptea aceasta ţi se va cere înapoi sufletul; şi lucrurile pe care le-ai pregătit ale cui vor fi?” Tot aşa este şi cu cel ce îşi adună comori pentru el, şi nu se îmbogăţeşte faţă de Dumnezeu”” Luca 12,13-21

E o poveste foarte tristă. Dumnezeu îl numeşte pe acest om nebun. Nu există bani care pot salva viaţa, nici o afacere sau ceva de lux pe care să-l poţi da la schimb pentru o viaţă. Dacă ai cancer, iar doctorii vin şi-ţi spun că totul depinde de o operaţie şi că nimeni nu poate fi sigur de reuşita ei mai contează dacă spui „Doctore, sunt multimilionar, fă ceva!”? Schimbă asta cu ceva lucrurile? Se teme moartea de bani? Poate în siciru oamenii vor putea pune pentru tine multe din lucrurile valoroase după care ai alergat, dar, acolo unde vei merge tu, toate acestea nu vor mai avea nici o valoare. Începe să strângi comori în cer!

„Ochiul este lumina trupului. Dacă ochiul tău este sănătos, tot trupul tău va fi plin de lumină; dar dacă ochiul tău este rău, tot trupul tău va fi plin de întuneric. Aşa că, dacă lumina care este în tine este întuneric, cât de mare trebuie să fie întunericul acesta!” Matei 6,21-22

Se spune că ochii sunt ferestre către sufletul cuiva. Lucrurile pe care le privesc, felul în care le privesc spune mult despre comorile mele. Ceea ce priveşti arată în unele cazuri ceea ce iubeşti. Priviţi un tată amirându-şi copilul! De asemenea, lucrurile la care ne uităm astăzi definesc în unele cazuri ce vom face mâine. Ce se întâmplă cu o persoană care în mod îndelungat priveşte scene, filme, lucruri violente? Nu devine în mod necesar violent, dar ajunge să fie mult mai permisiv faţă de violenţă, ba chiar, în momentele în care ajunge să o folosească să trateze acest eveniment cu lejeritate. Ce credeţi că se va întâmpla în timp cu o persoană a cărei priviri se adâncesc acum zi de zi în cuvintele din Biblie?

„Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume. Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el. Căci tot ce este în lume: pofta firii pământeşti, pofta ochilor şi lăudăroşia vieţii, nu este de la Tatăl, ci din lume. Şi lumea şi pofta ei trec; dar cine face voia lui Dumnezeu rămâne în veac” 1 Ioan 2,15-17

Dacă iubeşti lumea dragostea Tatălui nu e cu tine. De câte ori nu învaţă Isus, iubeşte-Mă pe Mine, nu lumea, dacă vei alerga doar să-ţi salvezi viaţa de aici în cele din urmă o vei pierde, renunţă să alergi după asta şi vei câştiga cu adevărat viaţa!? Isus vrea să nu ne lăsăm consumaţi de lucrurile din această lume. Îmi place, ne place viaţa aceasta, dar haideţi să nu punem pe ea un preţ exagerat cum fac cei mai mulţi! Să iubim această viaţă pentru că în ea putem încerca să facem voia Tatălui!

„Nimeni nu poate sluji la doi stăpâni. Căci sau va urî pe unul şi va iubi pe celălalt; sau va ţine la unul şi va nesocoti pe celălalt; nu puteţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona” Matei 6,24

Mamona e un echivalent al banilor, a proprietăţilor, a poziţiilor. Chiar dacă nu ne e clar mereu fiecare servim unui Domn. Aici e folosit cuvântul a servi, ceea ce implică de asemnea, devotamentul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s