Hazard sau proiect?

Sunt două moduri în care ştiinţa poate privi lucrurile. Voi începe printr-un citat al lui Thomas Huxley, un prieten al lui Darwin.

“Suntem în aceeaşi măsură produsul unei forţe oarbe la fel cum e şi forţa care contribuie la căderea unei pietre pe pământ, la fel ca fluxul şi refluxul mareelor. Suntem doar o întâmplare, iar omul a devenit trupul actual ca urmare a unei serii de accidente singulare benefice”

Aceasta este în mare viziunea atee. Sunt profesor universitar şi predau chimie şi fizică. Aceasta este atitudinea obişnuită printre mulţi colegi. În general oamenii râd de creştinism şi nu cred în Dumnezeu. Spun că Dumnezeu e rezultatul unei sume de mituri. Astfel, presupun că, în mod evident cineva cult nu poate crede în Dumnezeu.

Să vă povestesc ceva ce are legătură poate cu ce spun acum! Eram într-o camionetă opt profesori. Ne îndreptam cu toţii spre o locaţie unde urma să aibă loc o serie de prezentări ştiinţifice. Eram acolo propriu-zis o gaşcă de tocilari. Discutam despre ce vorbesc tocilarii de obicei. Unul din aceşti profesori a spus la un moment dat. „Creştinismul e o religie atât de stupidă! Nu-mi imaginez cum poate cineva crede în aşa ceva”. Această femeie presupunea că toată lumea din maşină e de acord cu ea. Ea a spus la un moment dat: „Să vedeţi lucruri stupide. În Vechiul Testament se spune la un moment dat că dacă oamenii poartă o haină confecţionată din două tipuri diferite de materiale ar trebui să fie pedepsită cu moartea”. I-am spus: „Scuzaţi-mă, dar ce spuneţi nu e adevărat”. Răspunsul ei a fost: „Ba e adevărat. Am citit recent chestia asta pe un website”. Oamenii spun de obicei că Biblia e plină de erori ştiinţifice. Eu am citit cartea asta de vreo cinci-şase ori şi nu am găsit nici o eroare. Fiind în maşină cu aceşti oameni am scos Biblia şi am deschis-o să-i arăt ce spunea Biblia despre haine în Levitic. Am citit pasajul. Nu vorbea deloc despre o pedeapsă capitală. Dar aceasta e o atitudine tipică. Şi astfel oamenii continuă să afirme că creştinismul nu e pentru oameni deştepţi. Eu cred din contră că tocmai oamenii de ştiinţă sunt în situaţia de a nu avea prea multe scuze pentru a nu crede în Dumnezeu.

Un alt citat care vorbeşte despre viziunea atee asupra lumii.

Richard Dawkins: „Într-un univers al forţelor fizice oarbe şi a multiplicărilor pe bază de informaţii genetice, unii oameni vor ajunge să fie răniţi, iar alţi oameni vor fi norocoşi. Şi nu vei găsi nici un motiv sau vreo raţiune sau dreptate în ce se întâmplă. Acest univers pe care îl observăm are exact aceleaşi proprietăţi la care ar trebui să ne aşteptăm de la ceva care în esenţă nu e deloc rodul unui proiect, a unui scop, neatins de noţiuni gen rău sau bine. Nimic decât o indiferenţă oarbă, lipsită de orice milă. ADN-ul nu ştie niciodată lucruri, nu-i pasă deloc. ADN-ul propriu-zis doar există, iar noi dansăm pe muzica sa”

Practic ce spune un ateu e că lucrurile nu au fost create, nu au fost planificate. Nu există nici un scop în spatele lor, nici o raţiune. Aş vrea să prezint un alt punct de vedere. Asta include termenul de proiect. Să zicem că vă plimbaţi pe stradă. Deodată vezi un ceas de buzunar. Te întrebi oare cum a ajuns ceasul acesta aici. Prin capul tău trec diverse idei gen: erau înainte aici nişte pietre, dar zilnic oamenii au călcat peste ele, în timp a plouat, autobozul a trecut peste ele şi deodată-ceasul de buzunar. Puteţi să vă imaginaţi că aşa ceva se poate întâmpla? Ei, un ateu e în situaţia de a fi nevoit să accepte un astfel de scenariu. Ce credeţi că e mai compicat în felul în care e format: un ceas de buzunar sau o fiinţă vie? Cea mai simplă formă de viaţă este de mii de ori mai complexă decât un ceas de buzunar.

Gândiţi-vă la altceva! Cred că asta e o ilustrare mai bună despre apariţia întâmplătoare a vieţii. Sunteţi într-o zonă în care se aruncă gunoaiele. Vine o furtună mare şi ridică totul în aer şi deodată din aceste componente pe cer apare un Boeing 747. Oamenii de ştiinţă care Îl exclud pe Dumnezeu râd auzind această poveste. Cu toate acestea proiectul care stă în spatele tutror lucrurilor din natură estea de-a dreptul uimitor.Pentru un ateu întâmplarea a creat ceva mult mai complex decât un Boeing din elemente total fără nicio legătură.

Reclame

Un gând despre „Hazard sau proiect?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s