Iertare prin jertfa de sange

In lucrarea „Frumusetea sfinteniei” de Philip Eveson, carte de comentarii din Levitic se spune ca toate jertfele prezentate acolo asociate pacatului capata un inteles complet in Noul Testament. Ideea de baza e ca pentru pacatele noastre am merita sa murim, prin pacat suntem dusmanii lui Dumnezeu si a creatiei Lui. Plata pacatului este moartea. Prin pacat am rupt legatura cu Dumnezeu, izvorul vietii. Ei, acolo se spunea ca Dumnezeu stie ca oamenii pacatuind au rupt legatura cu El, au inaltat acel zid intre ei si El, dar nu inceteaza sa-i iubeasca si vine spre ei si le propune iertarea sub o anumita forma. Respectiv, le spune „aduceti un animal, ucideti-l pe altar dupa ce va veti pune mainile pe el si acest animal va purta vina voastra. Va voi cruta. Animalul a suferit moartea pe care voi o meritati”. Evreii din vechime traiau sentimentul asta. Animalul care trebuia sa moara pentru iertarea pacatelor trebuia sa nu aiba nici un cusur. Ei puneau mana pe capul animalului ca intr-un fel de transfer al vinei. Jertfa lui Isus poate fi mai bine inteleasa astfel. El moare in locul tuturor acestor animale care oricum nu ne puteau curata de toate pacatele, moare in locul nostru al tuturor printr-o jertfa unica, completa. Moare pentru noi fiind omul fara cusur si astfel Dumnezeu ne poate sterge tot ce am gresit, ne da posibilitatea de a darama zidul dintre El si noi, zidul ridica de pacatele noastre. E ca si cum dupa orice pacat al nostru avem deja facuta o plata in avans. Ai spart un geam. E rau, dar nu te ingrijora, Isus L-a platit deja pentru tine. Asta nu e o invitatie la spart geamuri. E doar o incurajare. Nu ar trebuie sa uitam nicicand ce inseamna pacatul nostru. Sa nu uitam cat raneste, sa nu uitam ca ucide. Ucide oameni, relatii. L-a ucis pe Isus.

Si, dupa Lege, aproape totul este curatat cu sange; si fara varsare de sange nu este iertare. (Evr.9:22)

Dumnezeu nu spune niciodata ca dupa aducerea jertfei se va mai gandi daca iarta. Peste tot se spune ca in mod garantat iarta. Cand e vorba de Isus e ca si cum tu ai merge si ai aduce acel animal pentru a curata vina ta. Faci asta, insa, prin credinta in lucrarea Lui. Nu mai e ceva fizic acum. E un drum spiritual in care mergi la Crucea Lui pentru a primi iertarea, iti amintesti ce inseamna pacatul tau si-L lasi rastignit pe lemn.

Cu vitelul acesta sa faca intocmai cum a facut cu vitelul adus ca jertfa de ispasire; sa faca la fel. Astfel sa faca preotul ispasire pentru ei, si li se va ierta. (Lev.4:20)

Toata grasimea s-o arda pe altar, cum a ars grasimea de la jertfa de multumire. Astfel va face preotul, pentru capetenia aceea, ispasirea pacatului lui, si i se va ierta. (Lev.4:26)

Preotul sa ia toata grasimea, cum se ia grasimea jertfei de multumire, si s-o arda pe altar, si ea va fi de un miros placut Domnului. Astfel va face preotul ispasirea pentru omul acesta, si i se va ierta. (Lev.4:31)

Preotul sa ia toata grasimea, cum se ia grasimea mielului adus ca jertfa de multumire, si s-o arda pe altar, peste jertfele mistuite de foc inaintea Domnului. Astfel va face preotul pentru omul acesta ispasirea pacatului pe care l-a savarsit, si i se va ierta. (Lev.4:35)

Cealalta pasare s-o pregateasca drept ardere de tot, dupa randuielile asezate. Astfel va face preotul pentru omul acesta ispasirea pacatului pe care l-a facut, si i se va ierta. (Lev.5:10)

Astfel va face preotul pentru omul acela ispasirea pacatului pe care l-a facut fata de unul din aceste lucruri, si i se va ierta. Cealalta parte care va mai ramane din darul acesta sa fie a preotului, ca si la darul de mancare.” (Lev.5:13)

Sa mai adauge a cincea parte la pretul lucrului cu care a inselat Sfantul Locas si sa-l incredinteze preotului. Si preotul sa faca ispasire pentru el cu berbecul adus ca jertfa pentru vina, si i se va ierta. (Lev.5:16)

sa aduca preotului ca jertfa pentru vina un berbec fara cusur, luat din turma, dupa pretuirea ta. Si preotul sa faca pentru el ispasirea greselii pe care a facut-o fara sa stie; si i se va ierta. (Lev.5:18)

Si preotul va face pentru el ispasirea inaintea Domnului, si i se va ierta, oricare ar fi greseala de care se va fi facut vinovat.” (Lev.6:7)

Preotul sa faca ispasire pentru el inaintea Domnului, pentru pacatul pe care l-a facut, cu berbecul adus ca jertfa pentru vina; si pacatul pe care l-a facut ii va fi iertat. (Lev.19:22)

Preotul sa faca ispasire pentru cel ce a pacatuit fara voie inaintea Domnului; cand va face ispasire pentru el, i se va ierta. (Num.15:28)

Preotul sa faca ispasire pentru toata adunarea copiilor lui Israel si li se va ierta; caci au pacatuit fara voie si si-au adus darul lor, o jertfa mistuita de foc in cinstea Domnului si o jertfa de ispasire inaintea Domnului, pentru pacatul pe care l-au savarsit fara voie. (Num.15:25)

Acum nu mai e nevoie de aceste jertfe, dar iertarea este garantata la fel, prin jerfa suprema.

Dar acolo unde este iertare de pacate nu mai este nevoie de jertfa pentru pacat. (Evr.10:18)

Reclame

Un gând despre „Iertare prin jertfa de sange

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s