Situatii in care Dumnezeu spune ca nu va ierta

Asta e o tema dificila. O sa incep prin a prezenta un verset care spune multe despre Dumnezeu. Poate citind toate aceste versete vei spune ca, da, iata ce credeam eu, El nu iarta! Vreau sa citesti aceste versete incercand sa meditezi mai mult la primul dintre acestea. Dumnezeu e acesta: „Doresc Eu moartea pacatosului – zice Domnul Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degraba ca el sa se intoarca de pe caile lui si sa traiasca?” Ezechiel 18,23

Poate ca daca va auzi casa lui Iuda tot raul pe care am de gand sa i-l fac, se vor intoarce fiecare de la calea lor cea rea, si le voi ierta astfel nelegiuirea si pacatul.” (Ier.36:3)

Poate ajuta in multe din cazurile astea sa vezi si contextul in care Dumnezeu spune lucrurile astea. Recomand si Ieremia 18,7-11.

Fereste-te de o invinuire nedreapta si sa nu omori pe cel nevinovat si pe cel drept; caci nu voi ierta pe cel vinovat. (Exod.23:7)

– aici este un pasaj in care evreilor li se spune sa faca dreptate in judecatile lor. Li se spune ca daca in cadrul unei judecati vor condamna la moarte pe nedrept pe cineva nevinovat, lasand astfel nepedpsit vinovatul, El va face dreptate. El e impotriva nedreptatii. Este vorba mai degraba despre oamenii saraci care in cadrul judecatii puteau fi nedreptatiti ca urmare a saraciei lor

Fii cu ochii in patru inaintea Lui si asculta glasul Lui; sa nu te impotrivesti Lui, pentru ca nu va va ierta pacatele, caci Numele Meu este in El. (Exod.23:21)

– se vorbeste aici despre Ingerul Domnului de care li se spune evreilor sa asculte pentru ca altfel acesta nu-i va ierta si in loc sa lupte impotriva vrajmasilor lor, asa cum Il trimisese Dumnezeu va lupta impotriva evreilor. Sunt chemati sa se increada in ajutorul Lui

Pe acela Domnul nu-l va ierta. Ci atunci, mania si gelozia Domnului se vor aprinde impotriva omului aceluia, toate blestemele scrise in cartea aceasta vor veni peste el, si Domnul ii va sterge numele de sub ceruri. (Deut.29:20)

– e capitolul care vorbeste despre a alege cele doua cai, viata sau moartea, binecuvantarea sau blestemul. Aici e descirsa o viata in care il refuzi total pe Dumnezeu si crezi ca totul va fi bine si asa. In versetul anterior se spune „Nimeni, dupa ce a auzit cuvintele legamantului acestuia incheiat cu juramant, sa nu se laude in inima lui si sa zica: „Voi avea pacea, chiar daca as urma dupa pornirile inimii mele si chiar daca as adauga betia la sete”. Dumnezeu nu poate ierta cu forta pe cel care alege sa nu caute iertarea Lui ci sa-si urmeze doar drumurile proprii

Iosua a zis poporului: „Voi nu veti putea sa slujiti Domnului, caci este un Dumnezeu sfant, un Dumnezeu gelos; El nu va va ierta faradelegile si pacatele. (Ios.24:19)

– aici vorbeste iar despre faptul ca fiecare alegere a noastra are urmarile ei. Spune ca daca alegem pacatul vom suferi consecintele lui. E mai explicit urmatorul verset. „Cand veti parasi pe Domnul si veti sluji unor dumnezei straini, El Se va intoarce si va va face rau si va va nimici, dupa ce v-a facut bine”. Tocmai aceasta pedeapsa cred ca arata cat de mult ne cauta si ca ne vrea inapoi. E un punct despre care vorbeste Pavel in care spune ca „ne va lasa in voia poftelor noastre”. Cred ca asta e ceva mult mai rau decat pedeapsa

si din pricina sangelui nevinovat pe care-l varsase Manase si de care umpluse Ierusalimul. De aceea, lucrul acesta Domnul n-a vrut sa-l ierte. (2Reg.24:4)

– o mica prezentare a faptelor lui Manase poate fi vazuta in 2 Regi 21,1-9. O sa-L intelegi mai bine pe Dummezeu dupa asta!

De aceea, cei mici vor fi coborati, si cei mari vor fi smeriti: nu-i vei ierta. – (Isa.2:9)

-Isaia 2 e un capitol in care evreilor li se promite tocmai iertarea, mantuireaa, faptul ca din mijlocul lor va veni salvarea intregii lumi. In versetul 6 e o invitatie care spune „veniti sa umblam in lumina Domnului” si continua descriind locul in care se afla ei in momentul in care li se face aceasta invitatie(Isaia 2,6-9)

Domnul ostirilor mi-a descoperit si mi-a zis: „Nu, nelegiuirea aceasta nu vi se va ierta pana nu veti muri, zice Domnul Dumnezeul ostirilor.” (Isa.22:14)

– aici evreii sunt indemnati de Dumnezeu sa tina o zi de post si rugaciune, sa se caiasca de tot raul facut. Raspunsul lor este unul total opus. Dumneze spune ca nu poate ierta impotrivirea fatisa fata de cuvantul Lui. Un caz similar e in viata proorocului Eli. Acesta stia de faptele fiilor lui care furau din jertfe. Ii mustra, le spune ca nu e bine ce fac, dar nu-i pedeseste. Dumnezeu ii spune lui Eli: „cum se face ca tu cinstesti pe fiii tai mai mult decat pe Mine, ca sa va ingrasati din cele dintai roade luate din toate darurile poporului Meu, Israel?” La fel ii spune ulterior prin Samuel, ca nici o jertfa nu-l mai poate scapa de pedeapsa pentru ca i s-a aratat ce sa faca, dar a spus nu. In acel moment, Eli accepta pedeapsa lui Dumnezeu. Situatia e similara aici. Poporului i se spune ce sa faca, dar el se opune facand o alegere clara

Cand i se usuca ramurile, sunt rupte; vin femeile sa le arda. Caci acesta era un popor fara pricepere, de aceea Cel ce l-a facut n-a avut mila de el, si Cel ce l-a intocmit nu l-a iertat. (Isa.27:11)

-aici e descrisa o perioada in care Dumnezeu a pedepsit poporul cautand sa-L invete calea Sa. Doua versete mai inainte se spune ca au fost iertati. „nelegiuirea lui Iacov a fost ispasita; si iata rodul iertarii pacatului lui”. Invatam mult uneori prin pedepse, nu? Intreaba orice parinte cum ar putea sa-si educe copilul fara a-l pedepsi?

„Cum sa te iert? – zice Domnul – Copiii tai M-au parasit si jura pe dumnezei care n-au fiinta. Si, dupa ce le-am primit juramintele, se dedau la preacurvie si alearga cu gramada in casa curvei! (Ier.5:7)

-capitolul 5 incepe cu un verset pe care l-am pomenit mai sus. Vorbeam despre Dumnezeu care, in ciuda tuturor relelor noastre cauta mereu sa ne mai dea o sansa. Las versetul 1 aici. Pasajul de la Ieremia 5,1-5 vorbeste doar despre asta. „Cutreierati ulitele Ierusalimului, uitati-va, intrebati si cautati in piete, daca se gaseste un om, daca este vreunul care sa infaptuiasca ce este drept, care sa se tina de adevar, si voi ierta Ierusalimul” Dumnezeu pare ca spune aici, „imi doresc atat de mult sa va iert, dar va impotriviti cu toata fiinta voastra!”. E minunat sa stiu ca si in viata mea face la fel, cauta mereu macar un lucru pentru care sa ma poata ierta si stiu ca lucrul cel mai de pret care poate fi gasit acolo e Isus, credinta mea in jertfa Lui!

De aceea, va voi muta din tara aceasta intr-o tara pe care n-ati cunoscut-o nici voi, nici parintii vostri; si acolo veti sluji altor dumnezei, zi si noapte, caci nu va voi ierta! (Ier.16:13)

– ca in multe alte pasaje din Vechiul Testament aici nu e vorba despre faptul ca Dumnezeu nu va ierta pacatul ci despre faptul ca nu va mai indura anumite rele si ca va aduce o pedeapsa pentru a indeparta acele rele din mijlocul lor ca popor. Nu e vorba aici de indivizi. Aici Ieremia profeteste despre faptul robie, o urmare a idolatriei lor. In toata cartea li se spune ca acolo, in mijlocul robiei vor invata sa nu se mai inchine la idoli. Citisem ceva dragut despre asta. Dupa ce toata perioada de robie a Israelului a incetat pentru o perioada foarte lunga au fost vinovati de o gramada de rele, dar niciodata nu s-a mai pomenit in mijlocul poporului de idolatrie. Si in vremea lui Isus(poate si acum) evreii nici macar nu puteau concepe ideea de a sluji unui idol, dupa ce secole la rand doar asta facusera

Ea a zamislit din nou si a nascut o fata. Si Domnul a zis lui Osea: „Pune-i numele Lo-Ruhama caci nu voi mai avea mila de casa lui Israel, n-o voi mai ierta! (Osea.1:6)

Domnul mi-a zis: „Ce vezi, Amos?” Eu am raspuns: „O cumpana.” Si Domnul a zis: „Iata, voi pune cumpana in mijlocul poporului Meu, Israel, si nu-l voi mai ierta; (Amos.7:8)

El a zis: „Ce vezi, Amos?” Eu am raspuns: „Un cos cu poame coapte.” Si Domnul mi-a zis: „A venit sfarsitul poporului Meu, Israel; nu-l mai pot ierta! (Amos.8:2)

– iar vorbim aici de pedeapsa unui popor nu a unui individ si are legatura tot cu idolatria. Legat de versetul din Osea cred ca trebuie citita toata cartea. Dumnezeu spune si arata aici cum se simte de cate ori Il uitam si alegem alti „idoli”. Se simte inselat si ranit si-i pune pe Osea in situatia de a trai aceleasi sentimente pentru ca noi sa ne dam seama de gravitatea pacatelor noastre. Dumnezeu spune in ambele pasaje din Amos ca nu va mai ierta Israelul. Citeste capitolul opt! Iata unde le spune Dumnezeu ca-i va duce: „Iata, vin zile, zice Domnul Dumnezeu, cand voi trimite foamete in tara, nu foamete de paine, nici sete de apa, ci foame si sete dupa auzirea cuvintelor Domnului” (Amos 8,11) Iata ce rau le dorea El! Ma bucur ca doreste din toata inima Lui ca si eu sa ajung sa fiu insetat de cuvintele Lui!

In Noul Testament Isus spune ca un singur lucru nu poate ierta Dumnezeu. In Vechiul Testament iertarea venea prin substituirea pentru pedeaspa, prin oferirea vietii unui animal pentru salvarea vietii tale. Asa dobandeai iertarea. Sunt situatii in care sacrificarea unui animal e prea putin si Dumnezeu spune ca nu poate ierta. Viata unui animal e prea putin comparativ cu pacatul savarsit. In Noul Testament iertarea vine prin viata lui Isus sacrificata. Nu mori pentru pacatul tau pentru ca Isus a fost cel care a iesit in fata si a luat plata pentru ceea ce meritai tu. Sangele Lui poate curati orice pacat. In Noul Testament apare un singur lucru pe care Isus spune ca Dumnezeu nu-l va ierta, chiar si cu plata asta facuta, chiar cu sangele lui Isus platit pentru iertarea vinei. Isus spune ca lucrul acesta e hula impotriva Duhului Sfant. Isus vorbeste despre asta atunci cand evreii Il acuza ca face minuni prin puterea diavolului. Isus le spune ca hulesc astfel impotriva Duhului Sfant. El facea minunile prin Duhul lui Dumnezeu. Ca si crestini primim Duhul Sfant la botez, ca Mangaietor, Sfatuitor, conducator catre Dumnezeu. Ajungem sa hulim Duhul in momentul in care stiind tot ce a facut Isus pentru noi, acceptand chiar la un moment dat jertfa Lui pentru noi, ajungem sa i ne opunem cu totul. Sa stii adevarul si sa spui nu-mi pasa deloc. Sa spui de exemplu „stiu ca Dumnezeu nu ar vrea deloc sa duc o viata in care sa traiesc din furt, dar nu-mi pasa deloc. Stiu ca Isus a murit pentru mine, dar e problema Lui”, In situatii din astea Duhul e langa noi. Lucreaza sa ne aduca inapoi. Dumnezeu e ca tatal din pilda fiului risipitor care ne asteapta cu bratele deschise. Daca vom spune „Nu” mereu si mereu vom ajunge sa ne impietrim fata de Dumnezeu si sa hulim tot ce face Duhul. E doar o parere despre acest pasaj. Dumnezeu a murit odata pentru tine. Daca tu nu accepti asta chiar daca o stii El nu mai poate muri inca odata. El a facut tot ce era posibil. A murit in chinuri ca tu sa fii iertat. Asta ajungi sa hulesti practic. „macar ca privesc, sa priveasca si sa nu vada, si macar ca aud, sa auda si sa nu inteleaga, ca nu cumva sa se intoarca la Dumnezeu si sa li se ierte pacatele.” (Marc.4:12)

De aceea va spun: orice pacat si orice hula vor fi iertate oamenilor; dar hula impotriva Duhului Sfant nu le va fi iertata. (Mat.12:31)

Oricine va vorbi impotriva Fiului omului va fi iertat; dar oricine va vorbi impotriva Duhului Sfant nu va fi iertat nici in veacul acesta, nici in cel viitor. (Mat.12:32)

dar oricine va huli impotriva Duhului Sfant nu va capata iertare in veac: ci este vinovat de un pacat vesnic.” (Marc.3:29)

Si oricui va vorbi impotriva Fiului omului i se va ierta; dar oricui va huli impotriva Duhului Sfant nu i se va ierta. (Luc.12:10)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s