Fără poduri spre eşec

Consideraţi-vă morţi faţă de păcat! De multe ori alegem păcatul pentru că pur şi simplu avem şi opţiunea asta. Suntem atât de vii, gata să ne dedicăm acestei variante. Ai putea spune un adevăr care te-ar coborî în ochii altora, dar ai şi opţiunea de a minţi. Eşti mort faţă de opţiunea asta? Uite că nu. Eşti destul de viu gata să o îmbrăţişezi. Evident, până treci podul. Dar dacă nu ar exista varianta asta? Dacă aţi exlude-o categoric? Nu, nici nu are rost să vorbesc despre varianta de a minţi. Fie ce-o fi spun adevărul. La asta ne îndeamnă Biblia.

Tot aşa şi voi înşivă, socotiţi-vă morţi faţă de păcat, şi vii pentru Dumnezeu, în Isus Hristos, Domnul nostru. Deci păcatul să nu mai domnească în trupul vostru muritor şi să nu mai ascultaţi de poftele lui. Să nu mai daţi în stăpânirea păcatului mădularele voastre, ca nişte unelte ale nelegiuirii; ci daţi-vă pe voi înşivă lui Dumnezeu, ca vii, din morţi cum eraţi; şi daţi lui Dumnezeu mădularele voastre, ca pe nişte unelte ale neprihănirii. Căci păcatul nu va mai stăpâni asupra voastră, pentru că nu sunteţi sub Lege, ci sub har. Ce urmează de aici? Să păcătuim pentru că nu mai suntem sub Lege, ci sub har? Nicidecum. Nu ştiţi că, dacă vă daţi robi cuiva, ca să-l ascultaţi, sunteţi robii aceluia de care ascultaţi, fie că este vorba de păcat, care duce la moarte, fie că este vorba de ascultare, care duce la neprihănire?” Romani 6,11-16

Iată o poveste istorică ce poate ilustra mai bine despre ce vorbeşte aici Pavel! Hernando Cortez  a acostat în Yucatan, Mexico, în 1519 dorind să pună mâna pe comorile minunate ale aztecilor. A venit aici cu 500 de soldaţi cărora li s-au adăugat alţi 100 de navigatori împărţiţi toţi pe 11 nave de război. Erau un grup mic de oameni decişi să facă faţă unui imperiu puternic care stăpânea acel teritoriu de 600 de ani. Greu de crezut într-o victorie. Nu a fost şi cazul lui Cortez care a ales modul cel mai eficient de a-şi motiva oamenii. El le-a anulat oamenilor săi opţiunea unui eşec luând decizia ca înainte de a se arunca în luptă să ardă toate navele cu care veniseră până acolo. „Dacă va fi să ne întoarcem acasă ne vom întoarce în navele lor, nu în ale noastre!” Situaţia a devenit brusc una de tipul câştigi sau mori. Nici o opţiune de mijloc. Dedicarea oamenilor săi în luptă a fost mult şi peste ce îşi imaginase până şi el iniţial. Au învins, au luat comorile şi au consemnat o victorie pe care nimeni nu a putut-o gusta timp de 600 de ani. Neavând opţiunea de a se mai întoarce înapoi în cazul unor momente dificile în luptă ci doar pe accea de a câştiga soldaţii au dat totul. Imaginaţi-vă cum e să luptaţi împotriva unui om cu o astfel de motivaţie! Dacă ştim că undeva în spatele nostru sunt nave care ne aşteaptă indiferent cum ne descurcăm noi pe câmpul de luptă vom ajunge să dăm puţin din noi. E instinctul nostru să mergem spre acele nave, să îndrăznim puţin. În lupta cu păcatul trebuie să fim la fel! Să nu avem opţiunea de a fugi spre el. Fără poduri, fără portiţe de scăpare. Să fim morţi faţă de păcat!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s