Fiti sfinti!

In Biblie termenul sfant are un alt inteles decat cel actual, popular?
Termenul este foarte folosit atat in Vechiul Testament cat si in Noul Testament. Niciodata insa nu desemneaza persoane campioni spirituali sau, mai mult, intermediari intre Dumnezeu si om. De altfel, Biblia spune ca doar Isus poate intermedia intre om si Dumnezeu.
In Vechiul Testament cel mai des intalnim acest cuvant referindu-se la oameni sau obiecte dedicate lui Dumnezeu, puse deoparte pentru El. Sfinte sunt obiectele din Templu sau Cortul Intalnirii, Templu, etc. De asemenea, sfinti sunt cei desemnati sa oficieze serviciile din Templu: preotii si levitii. De asemenea, poporul evreu e numit popor sfant. A fost ales si pus deoparte de Dumnezeu. Sfintenia acestor persoane nu avea legatura neaparat cu faptele lor. Un preot sau un levit erau sfinti pur si simplu prin faptul ca fusesera alesi, ca indeplineau o slujba pentru Dumnezeu.
Un alt inteles al termenului este cel de curatenie. Dumnezeu spune despre El ca e sfant, curat, altfel decat oamenii. El adreseaza de multe ori tuturor evreilor invitatia de a fi sfinti. Sfintirea in acest caz e uneori un proces ritualic, dar se refera si la decizia de a fi curati si a-l urma pe Dumnezeu fara a se intina nerespectand legea Lui.
De asemenea, in Vechiul Testament, acest termen desemneaza ingerii. Sunt multe pasaje in care expresia „sfintii lui Dumnezeu” desemneaza ingerii.
In Noul Testament expresia desemneazade asemenea curatenia, de aceasa data fara implicatii ritualice. Se vorbeste despre a fugi de curvie si a te sfinti in acest mod. Pacatele ne murdaresc. Sfintenia e procesul de indepartare de lucruri care intineaza: pacatele.
Sfinti sunt in Noul Testament si toti cei care au ales sa-L urmeze pe Isus. Pavel scrie epistole catre comunitati de crestini pe care nu le-a vizitat niciodata, dar ii numeste pe toti cei de acolo sfinti. Are legatura cu acceptiunea veche a termenului: persoane care L-au ales pe Dumnezeu si au fost puse deoparte, care aleg sa fie diferiti pentru El.
Asadar, toti crestinii sunt sfiniti si sfintirea (fuga de pacate) e o datorie a fiecarui om, potivit Bibliei.
Voi ce ati gasit in Biblie despre acest subiect?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s