Vise

Biblia acorda o importanta deosebita viselor pe care nu le trateaza deloc superficial.
In Biblie sunt cel putin 5 definitii diferite ale viselor care subliniaza amloarea acestui fenomen.
De asemenea, 12 personaje din Biblie sunt marcate de relatia cu acest domeniu.
Biblia reda multe situatii in care prin vise se adreseaza Dumnezeu: „Ascultati bine ce va spun! Cand va fi printre voi un proroc, Eu, Domnul, Ma voi descoperi lui intr-o vedenie sau ii voi vorbi intr-un vis. (Num.12:6) Dumnezeu spune ca nu poti spune despre un vis ca vine de la Dumnezeu in cazul in care mesajul acestui vis este sa te impotrivesti lui Dumnezeu.
Tot potrivit Bibliei, insa, visele pot fi doar rodul unor ingrijorari: „Caci, daca visele se nasc din multimea grijilor, prostia nebunului se cunoaste din multimea cuvintelor” (Ecl.5:3)
Visele pot veni si din anumite lipsuri, privari fiind o proiectie a unor dorinte: „Dupa cum cel flamand viseaza ca mananca, si se trezeste cu stomacul gol, si dupa cum cel insetat viseaza ca bea, si se trezeste stors de puteri si cu setea neastamparata: tot asa va fi si cu multimea neamurilor care vor veni sa lupte impotriva muntelui Sionului.” (Isa.29:8)
Uneori visele pot sa nu aiba nici o explicatie, sa fie pur si simplu o desertaciune: „Caci, daca este desertaciune in multimea viselor, nu mai putin este si in multimea vorbelor; de aceea, teme-te de Dumnezeu. (Ecl.5:7)
De asemenea, Biblia spune ca visele pot fi uneori provocate: „Caci asa vorbeste Domnul ostirilor, Dumnezeul lui Israel: „Nu va lasati amagiti de prorocii vostri care sunt in mijlocul vostru, nici de ghicitorii vostri; n-ascultati nici de visatorii vostri, ale caror vise voi le pricinuiti!” (Ier.29:8)
Visele pot fi si o forma de mangaiere, de alinare in dureri, putand fi in egala masura mincinoase: „visele mint si mangaie cu desertaciuni. De aceea, ei ratacesc ca o turma, sunt nenorociti, pentru ca n-au pastor” (Zah.10:2)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s