Toate-s vechi si noi is toate

Unii considera ca intr-un fel s-a demodat marturia si transmiterea Cuvantului lui Dumnezeu. Se pretinde, de exemplu, ca Faptele Apostolilor a fost o carte foarte buna, foarte frumoasa, dar doar la vremea aceea. Acum nu se mai poarta. Noi avem stiinta care ne da tot ceea ce ne trebuie ca sa stim. Avem alte obiceiuri. Sunt alte lucruri care ne sunt proprii acum. Lumea actuala este mult diferita de cea de-atunci. Noi avem masini, tramvaie, avioane, telefoane mobile, internet. O multime de lucruri care nu se mai prea potrivesc cerintelor textului vechi. In perioada in care a fost scrisa cartea aceasta oamenii mai credeau. Credeau in invierea mortilor, in nemurire si alte lucruri din aceasta categorie, dar acum lucrurile astea nu mai merg, nu mai prind la oameni. Stiinta ne demonstreaza ca totul se intampla aici si acum. Nu mai conteaza deloc ce-a fost. A murit? A murit atunci. Nu mai inviaza nimeni. In plus, acum traim intr-o epoca a tolerantei. Ce rost are acum ca noi sa mai repetam ceea ce a spus candva Petru. El spunea: „In nimeni altul in afara de Isus Hristos nu este mantuire caci nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor in care trebuie sa fim mantuiti”. Ei spun ca acest mesaj atat de radical o fi fost posibil doar atunci, in acele vremuri biblice. Acum nu se mai poarta. Putem citi. Putem auzi. Auzim discutii, citim revistem vedem la televizor. Oameni de seama se misca dintr-o parte in alta. Uni trec la hinduism, altii la budism, altii la daoism. Acum sunt diverse moduri de a-L cauta pe Dumnezeu.
Dar oare asa sa fie? Lumea aceasta este atat de deosebita de lumea primilor apostoli, de lumea domnului Isus Hristos?
Sa ne intoarcem putin in timp. Trebuie sa intelegem ca si atunci erau oameni care avea credinte diferite. Grecii aveau zeii olimpieni. Romanii aveau zeii lor. Partii aveau zeii lor. Egiptenii aveau zeii lor. Credintele erau diferite. Poate e o diferenta de nuanta, dar credintele erau la fel de diverse ca si acum. Oamenii nu erau altfel din acest punct de vedere. Stim de asemenea ca Saducheii, partida dintre conducatorii religiosi ai lui Israel, nu credeau in invierea mortilor si nu avea aceasta parere pentru ca ei considerau ca baza a credintei doar Pentateuhul, primele cinci carti din Biblie, numite cartile lui Moise. Acolo nu se vorbeste despre inviere Avand in vedere acest aspect, ei spuneau ca invierea nu exista. Chiar unii dintre conducatorii evrei nu credeau in inviere. Ce putem spune despre filozofii greci? O intalnire cu lumea filozofiei o gasim in Faptele Apostolilor cand in drumul sau de la Tesalonic prin Bereea spre Corint Pavel trece prin Atena. Aici merge in Agora, piata publica propovaduind Evanghelia si vorbind despre Isus Hristos si mantuirea care exista pentru neamuri. Auzind aceste lucruri noi, conducatorii, parte din filozofii Atenei il cheama la ei. Au avut o discutie. Pavel le spune ca a vazut la ei un altar dedicat unui Dumnezeu necunoscut, iar acesta este Dumnezeul despre care vrea sa le vorbeasca el. Le-a tot vorbit si discutia s-a blocat cand a ajuns la tema invierii din morti. Atunci a fost frumos condus spre usa. Au ascultat pana in momentul in care s-au izbit de ceva ce nu putea accepta. Asa ceva nu poate exista. Acestia erau oameni care aveau alta parere. De asemenea, epicurienii credeau ca sufletul exista, intr-adevar, dar ei spuneau ca si sufletul e material si ca dupa moarte in acelasi mod in care trupul dispare asa dispare si sufletul. Unii, insa, acceptau ca exista un suflet si dupa moarte, credeau ca acest suflet este nemuritor, insa nu credeau intr-o inviere a trupului dupa moarte. La fel ca si acum, viata religioasa era foarte efervescenta. Peste tot erau o multime de temple. In Corint se remarca templu Afroditei. In Atena Partenonul era dedicat Atenei. In Efes, celebru era templu Dianei din Efes. In aceste locuri existau temple, considerate astazi adevarate capodopere ale artei. In acele vremuri unii erau asceti poate in acelasi mod in care astazi avem vegetarieni. Erau oameni care decideau sa manance intr-un anumit fel si sa aduca un tip specific de viata. Altii, insa, erau de parere ca viata trebuie traita din plin pentru ca dupa moarte oricum nu mai e nimic. Nu se opreau de la nici un fel de desfatari pe care le puteau obtine in viata aceasta.
Acest amestec de credinte religioase de atunci e similar celui de acum. Nu acem de-a face acum cu un fenoment propriu acestei perioade.
Mesajul crestinismului, credinta in Isus Hristos ca fiind singura cale spre mantuire a deranhat atunci in aceeasi masura in care deranjeaza si acum. Lucrul asta nu s-a schimbat. A ramas la fel.
Practic, atunci contextul general era acelasi.
Din punct de vedere material sunt diferente. Tot drumul pe care il strabate Pavel, care a mers pentru prima data in partea de Est a Asiei Mici dupa care a trecut pana in Corint, mergand apoi pana la Roma. Aceste deplasari au foste realizate cu mijloacele timpului. De cele mai multe ori s-a mers pe jos. Acum circulam cu avioane, cu trenuri, cu masini proprii, dar mintea noastra este alcatuita la fel si judeca lucrurile spirituale la fel.
Din acest punct de vedere mesajul pe care l-a transmis primii ucenici dupa invierea lui Isus si inaltarea la cer este acelasi mesaj pe care il transmitem si noi astazi. Lumea are nevoie astazi de Vestea Buna asa cum a avut nevoie si atunci. Lucrurile acestea nu s-au schimbat. Mantuirea vine prin Isus Hristos si prin El traim si noi acum asa cum au trait si ei atunci.
Aceasta nevoie de Dumnezeu stiinta moderna nu o satisface. Lumea moderna nu o satisface. Nevoia de Dumnezeu a fost una atat de puternica in om, El a fost absolut necesar fiintei umane si atunci ca si acum.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s