Vrei să-L serveşti tu pe Dumnezeu sau El pe tine?

Si s-au strans la Mitpa. Au scos apa si au varsat-o inaintea Domnului, si au postit in ziua aceea, zicand: „Am pacatuit impotriva Domnului!” Samuel judeca pe copiii lui Israel la Mitpa. (1Sam.7:6)

Cu mii de ani înainte de Isus, înainte ca evreii să aibă vreun rege, a avut loc un război. Oponenţi în această luptă au fost iudeii şi filistenii. Toate întâmplările care decurg în urma acestui eveniment sunt o extraordinară poveste despre transformarea lui Dumnezeu într-un obiect pe care-L foloseşti doar atunci când ai nevoie şi de care uiţi imediat ce necazul a trecut.
Iudeii au fost primii care au atacat. Este o perioadă de decădere religioasă. Dumnezeu mai e important pentru un număr restrând se persoane. Cu toate acestea, toţi ştiu de El. Toţi, însă, sunt prea ocupaţi cu alte lucruri. Iudeii află că Dumnezeu îi vorbeşte unui tânăr. „Cuvântul Domnului era rar în vremea aceea”. Probabil, primul lucru care le vine în minte e că El e alături de ei, în continuare, că nu i-a uitat. Ce fac după ce află acest lucru? Decid să îi atace pe filisteni. Nu fac acest lucru pentru a-L urma cumva pe Dumnezeu. Fac asta doar pentru că se simt puternici. Se simt încurajaţi de vestea că Dumnezeu a vorbit cuiva din popor.
Aceşti oameni încrezători vor învăţa o lecţie foarte dură. Armata lor e una slab pregătită comparativ cu cea a flistenilor. Înfrângerea pe care o îndură este una dureroasă. Ai putea spune că e un moment în care mândria le e puternic zdruncinată. Nicidecum.
Ştiau doar că Dumnezeu e în mijlocul lor. Vorbise cuiva. Mai mult de atât, în Israel, undeva se afla Chivotul Domnului, Cel în care era păstrat tot ce Dumnezeu numise sfânt.
Întrebare: Ce aţi face voi în locul lor? Tocmai muriseră 4.000 de soldaţi evrei. O zi foarte tristă.
Aceşti oameni s-au supărat pe Dumnezeu în acest punct. Cum a putut să-i lase să sufere? Greşiseră? Da. Atacaseră pur şi simplu un popor doar pentru că au simţit că sunt mai puternici, doar pentru că au auzit de Dumnezeu, de un Dumnezeu pe care nu-l respectă. Viaţa lor era departe de a fi una care să-i aducă Lui cinste. Aceşti oameni trăiesc pentru ei înşişi şi vor să-L folosească pe Dumnezeu pentru ei, pentru binele lor. Merg la un război cu pretenţia ca Dumnezeu să fie acolo şi să binecuvinteze alegerilor lor fără a se întreba măcar o clipă care o fi fost alegerea Lui. Iar, în momentul în care alegerile lor au nişte consecinţe dureroase se întorc la Dumnezeu, dar nu pentru a repara ceva ci pentru a-i aduce reproşuri. „Pentru ce ne-a lasat Domnul sa fim batuti astazi de filisteni?” Păcatele au consecinţe şi nu Dumnezeu e vinovat pentru asta.
Aceşti oameni nu învaţă, însă acest lucru. Se gândesc, însă, la un lucru la care în mod sigur fiecare dintre noi ne-am gândit cel puţin o dată în viaţă. Se gândesc să-L folosească pe Dumnezeu. Merg şi alături de doi copii corupţi, fiii lui Eli, iau Chivotul Domnului şi-l duc în mijlocul armatei, în mijlocul războuiului. Îşi spun că aşa Dumnezeu va veni în mijlocul lor.
Am încercat de multe ori să-L fac pe Dumnezeu să vină în mijlocul meu, în mijlocul alegerilor mele în loc să încerc să merg eu în mijlocul Lui şi să caut să urmez alegerile Lui. Şi la fel ca aceşti evrei am fost înfrânt. O dată, de mai multe ori.
Dacă în prima bătălie muriseră 4.000 de oameni în a doua mor 30.000, de şapte ori mai mulţi. Încăpăţânarea şi persevreanţa în rău nu ajută. Mai mult, Chivotul Domnului este furat de filisteni. Se schmbă aceşti oameni în vreun fel? Biblia nu spune nimic despre asta.
Acest Chivot al Domnului este lucrul cel mai de preţ avut de aceşti oameni. În momentul în care îl pierd ei îşi spun că „toată slava lor” s-a dus, a pierit. Interesant este, însă, că nimeni nu luptă să aducă acest Chivot înapoi. Nimeni nu luptă pentru Dumnezeul pe care încercaseră să-L folosească pentru ei.
Timp de şapte luni Chivotul rămâne între filisteni. Dumnezeu, însă, luptă singur pentru slava Numelui Său. Şapte cetăţi prin care trece acest chivot suferă boli ciudate care fac ravagii. Filistenii se tem de acest Chivot şi-l trimit înapoi.
Legea lui Dumnezeu spune că doar preoţii au voie să se atingă de Chivot. Pentru evreii care primesc înapoi acest Chivot acesta este doar un detaliu. Ştiu ei mai bine. Încă sunt departe de a înţelege cine sunt ei şi cine e Dumnezeu. Umblă în Chivot şi foarte mulţi ajung să moară în urma acestui eveniment.
Este un punct în care toţi îşi amintesc de Dumnezeu şi de cât de puternic e El. Ba mai mult, îşi amintesc de cât de mici sunt ei în faţa Lui. „Cine poate sta înaintea Domnului, înaintea acestui Dumnezeu sfânt?”
Au învăţat o lecţie. Dar au rămas cu lucrurile lor. Nu L-au mai folosit pe Dumnezeu pentru propriile interese, dar nici nu au căutat să-L slujească pe El. Biblia spune că au mai trecut 20 de ani până când oamenii aceştia au simţit un dor după Dumnezeu. Au început să plângă după El.
După două decenii de la această poveste cu atâtea întâmplări înfricoşătoare, de-abia atunci aceşti oameni se întorc la El. A fost o lungă vreme în care s-au pus mereu pe ei înşişi mai presus de Dumnezeu. Vreme în care au pus alte lucruri, alte zeităţi, alte poveşti mai presus de Cuvântul Său. Samuel e un profet care e acolo pentru a-i ajuta să se întoarcă la Dumnezeu.
Este interesant, însă, ce le cere el. „Dacă din toata inima voastră vă întoarceţi la Domnul, scoateţi din mijlocul vostru dumnezeii străini şi Astarteile, îndreptaţi-vă inima spre Domnul şi slujiţi-I numai Lui”.
Acesta este momentul în care aceşti oameni decid să postească. Să-şi smerească aşdar sufletele. Să renunţe pentru o zi la toate lucrurile din viaţa lor. Nu mai mănâncă un timp şi se dedică întru totul lui Dumnezeu. Se coborară pe ei înşişi de pe culmi şi-L înalţă pe El în schimb.
Acesta e postul lor. Un post în care Îl readuc pe Dumnezeu la şefie. În care El redevine Domn.
După mai mult de două decenii aceşti oameni vor reuşi să câştige lupa cu filistenii. Reuşesc acest lucru atunci când se dedică Lui. În mijlocul postului lor. În mijlocul jertfelor, deloc pregătiţi. Victoria nu a fost nicidecum a lor. Nu aveau nici o şansă. Dar au câştigat. Dumnezeu a fost Domn acolo.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s