Sic transit gloria mundi

„Nu este nimeni in tot poporul care sa fie ca el”. Acesta e Saul. Cine ţi se pare acum cel mai grozav om din România? Dar din lume? Ţi-l poţi imagina pe acest om la pământ? Nu prea. Dar cu toate astea e om. Poate cădea într-o clipă. Poate deveni cu totul altceva decât vezi acum. Gloria se poate preface în fum uşor. Saul e un bărbar puternic. Dumnezeu e Cel care spune că e cel mai potrivit din tot Israelul să conducă. Era cel mai grozav şi pentru Dumnezeu. Dar îi garantează asta ceva?
Dumnezeu are un plan minunat cu el. Îşi doreşte să-l folosească pentru binele poporului Său. „El va scăpa poporul Meu din mâna filistenilor, căci am căutat cu îndurare spre poporul Meu”. Dumnezeu l-a ales pe Saul. Nimeni nu era ca el. Dumnezeu îi spune că prin el va elibera poporul. Saul ar fi putut fi ca nimeni altul. Dar putem fi cu adevărat ceva fără Dumnezeu? Se pare că nu, iar povestea lui Saul spune mult mai multe despre acest lucru. Un moment important în viaţa sa este constituit tot de un război. Unul cu amaleciţii. Dumnezeu îi spune să-i ucidă pe toţi, să nu lase pe nimeni în viaţă din cetate. Saul crede că ştie el mai bine. Refuză să asculte. Lasă supravieţuitori, foloseşte vitele din cetate pentru a aduce jertfe. Mai pe scurt, nu ascultă.
Din acest punct viaţa lui Saul este una încărcată. Nu mai sunt momente în care să fie prezentat fericit. Strânge supărări, frustrări. Roade sentimente negre. Trec anii. Evreii pornesc un război de mari dimensiuni cu filistenii. Saul nu mai e bărbatul plin de curaj ştiind că Dummezeu îi e alături. Se îndoieşte de asta. Ştie ce a făcut şi ştie unde e inima lui. Când îi vede pe filisteni tremură de frică. Caută un răspuns la Dumnezeu. Acesta nu vine. Împins de frică Saul zdrobeşte tot ce a construit. Cu ceva timp înainte el interzisese complet vărjitoria şi spiritismul în ţară. Curăţise ţara. A luptat pentru binele ei moral. Acum, Saul este cel care merge şi caută spiritişti. Vrea răspunsuri. Din altă parte decât de la Dumnezeu. Dumnezeu tăcuse. Saul ştie el din nou ce-i mai bine. Face lucrurile după planul său. Împotriva planului lui Dumnezeu.
După aceste momente evreii cunosc una din cele mai crunte înfrângeri în faţa filistenilor. Saul şi copiii lui mor. Este interesant, însă, cum moare Saul. Nu moare ucis pe câmpul de luptă. Se sinucide. Cartea 2 Samuel spune că s-a sinucis apelând la ajutorul unui amalecit. Da. Amaleciţii sunt cei pe care nu a dorit să-i distrugă. Aşa cum îi ceruse Dumnezeu.
Povestea vieţii lui Saul e povestea slăbiciunii umane. E cel mai grozav. Dar cade extrem de jos. Cade pentru că alege să nu asculte de Dumnezeu. Nimic din toată grozăvia lui nu-l opreşte din cădere. Fără Dumnezeu nu suntem nimic. Cochilii de melci părăsite, uscate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s