Crestinul. Fisa tehnica

Cuvantul „crestin” este un cuvant folosit in mod abuziv astazi. Ati intalnit vreodata expresia „romanul s-a nascut crestin”? Eu am invatat chiar la istorie, la literatura romana, la liceu, la facultate despre asta. Despre faptul ca daca esti roman esti crestin.
Ultimul recensamant a aratat ca 90% dintre romani cred despre ei ca sunt crestini. In acelasi timp aproape 80% dintre romani nu au citit niciodata Biblia. Multi dintre ei nici nu stiu despre ce se vorbeste in aceasta carte. Ba mai mult, unii spun ca sunt crestini, dar nu cred in Biblie sau nu cred in Isus.
Ati intalnit vreodata astfel de opinii? Sunt firesti in absenta unor informatii corecte.

Faptele Apostolilor 11,26: „Un an intreg au luat parte la adunarile bisericii si au invatat pe multi oameni. Pentru intaia data, ucenicilor li s-a dat numele de crestini in Antiohia”

Asadar crestin e doar un nume. Un nume dat unor oameni. Dar cui i se spune crestin aici? Orice om era crestin sau doar o categorie mica? Despre cine vorbeste pasajul?
Vorbeste despre ucenici, nu? Lor li se spune pentru prima data crestini. Li se spune pentru prima data. Dupa acest moment ucenicii vor mai fi numiti crestini. Probabil lucru asta a devenit atat de des incat vedem in alte pasaje din Biblie ca era ceva general. Ucenicilor le-a ramas numele acesta, de crestini.

Deci doar ucenicilor li s-a spus crestini. Astazi li se spune crestini la mai mult de doua miliarde de persoane. Nu li se mai spune crestini doar ucenicilor. Dar la inceput doar ei sunt numiti crestini.

Ce sunt insa ucenicii? Eu am avut mult timp impresia ca ucenicii sunt doar cei 12 care au mers dupa Isus. Sunt niste pasaje in Biblie cand se vorbeste despre ucenici si de fapt se vorbeste despre ei. Dar nu e numai atat. Am citit din Faptele Apostolilor ca ucenicilor li se da numele de crestini in Antiohia. Cati din cei 12 apostoli erau acolo in Antiohia? Daca cititi tot capitolul 11 veti vedea ca in Antiohia nu era nici unul dintre cei 12.
In Biblie sunt numiti ucenici toti cei care iau o decizie pentru viata lor dupa ce aud mesajul despre Isus. Sunt persoane care se schimba si care decid ca zi de zi sa-L puna pe Dumnezeu pe primul loc in viata lor.

Biblia nu cheama nicaieri pe nimeni sa fie crestin. Isus ii cheama insa pe oameni sa-L urmeze, nu sa fie crestini. Biblia vorbeste mult despre ucenici. Cei care raspund la mesajul lui Isus devin ucenici.

Ce inseamna insa un ucenic pana la urma? Ucenicia este o forma de invatare. Ucenicul e o persoana care sta pe langa un expert si invata in mod practic cum sa faca niste lucruri. Diferenta dintre un student sau un elev si un ucenic consta tocmai in aspectul practic. Cel care invata prin practica e ucenic. Cel care invata doar teorie e student.

Ucenic e o persoana care invata in mod practic ceva. Despre asta e crestinismul.
Nu despre a fi perfect ci despre a cauta mereu sa inveti sa fii mai bun. Cand un ucenic inceteaza sa mai invete si crede ca le stie pe toate inceteaza sa mai fie ucenic.
Un ucenic de tamplar invata cu ciocanul in mana imitandu-si maestrul. Un student la Litere invata citind carti. Vedeti diferenta?

Si atunci cand ne raportam la Biblie si la mesajul lui Isus putem fi fie ucenici, fie studenti. Ca studenti sau elevi ai Bibliei putem citi ce scrie acolo, putem memora, putem cauta carti suplimentare. Asta ne-ar face studenti ai Bibliei.
Dar ce te poate face ucenic? Practica.
Spuneam de ucenicul de tamplar care invata sa bata cuie batand cuie. La fel e si cu Biblia inveti sa ierti iertand nu doar studiind despre asta. Inveti sa iubesti iubind nu citind carti despre asta. Ucenicii lui Isus au invatat de la Isus imitandu-i comportamentul. Asta a fost chemarea Lui.

Matei11:29: „invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre”

Crestini nu pot fi numiti decat ucencii, persoanele care zi de zi invata practic sa fie mai mult asa cum a fost Isus. Care zi de zi cauta sa invete sa spuna mai des „Imi pare rau” sau „Te iubesc” si zi de zi cauta sa ierte mai mult.

1 Ioan 2,6: „Cine zice ca ramane in El trebuie sa traiasca si el cum a trait Isus.”

Asadar ucenicia e o scoala. O scoala in care orele de practica sunt cele mai importante.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s